M. Tolhuisen 

Ik ben Manon Tolhuisen en ben als Technische geneeskunde student aan het afstuderen op de afdeling Neurochirurgie. Al op de middelbare school bleek dat ik zowel de medische biologie als de bèta vakken erg interessant vond. Ik heb deze vakken kunnen combineren met mijn studie Technische geneeskunde, waarmee ik in 2009 begonnen ben. Binnen deze studie bestudeer je de anatomie en pathologie van het menselijk lichaam, maar wordt het lichaam ook op natuurkundige en wiskundige manier beschreven en gemodelleerd. Tijdens mijn eerste masterjaar ‘Medical Imaging and Intervention’ ben ik mij gaan interesseren en verdiepen in het 3D modelleren van het lichaam.

Tijdens mijn tweede master jaar heb ik stages in verschillende ziekenhuizen gelopen waarin ik verschillende delen van het lichaam heb gemodelleerd. Zo heb ik voor het Medisch Spectrum Twente met behulp van 3D echo een model van de linker hartkamer en boezem gemaakt waarbij ik de beweging van de mitralisklep in kaart heb gebracht. In het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis heb ik gewerkt aan een model van het hoofdhals gebied om preoperatief de spraak- en slikfunctionaliteit te voorspellen na chirurgie.

Ook op de neurochirurgie in het Radboudumc heb ik stage gelopen. Hier heb ik een methode ontwikkeld voor het berekenen van een gemiddelde schedel. Deze kan gebruikt worden als referentiemodel bij het maken van de preoperatieve 3D planning voor een schedelreconstructie bij craniosynostose patiënten. Tijdens mijn stage bleek dat er nog veel verbeteringen mogelijk waren voor de methode waarmee deze planningen worden gemaakt. Het maken van de planningen is namelijk erg ingewikkeld en kost veel tijd. Ook willen we de planningen objectiveren en valideren. Daarom ben ik mij tijdens mijn afstuderen aan het focussen op het verbeteren en automatiseren van de methode om de 3D planningen te vervaardigen.

Titel Onderzoek: An Automation of the Pre-operative 3D Planning for Open Cranial Vault Reconstruction“.

Manon is per 1.11.2016 weg uit NCCN, en als PhD onderzoeker begonnen in het AMC Amsterdam.