Op donderdag 10 oktober is Prof. dr. (André) Grotenhuis direct na zijn afscheidscollege als hoogleraar Neurochirurgie benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, de woonplaats van Prof. dr. Grotenhuis. De onderscheiding was een zeer grote verrassing voor hem.

Prof. dr. Grotenhuis ontving de onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten van zeer exceptionele aard voor de samenleving. Grotenhuis is een van de grondleggers van de kijkoperatie binnen de neurochirugie. De techniek verbeterde de zorg en behandeling van patiënten met ernstige hersenaandoeningen. Ook verbeterde het de kwaliteit van leven na de ingreep. Vandaag de dag is de techniek niet meer weg te denken. In 2011 ontving hij hiervoor een ‘International Lifetime Recognition Award’ (lees: https://nccn.nl/professor-andre-grotenhuis-ontvangt-de-international-lifetime-recognition-award-van-de-aans).

Prof. dr. Grotenhuis is sinds 1987 werkzaam als neurochirurg bij het Radboudumc. 12 jaar later werd hij hoofd van het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen en in 2001 volgde de benoeming tot hoogleraar. In 2010 beëindigde hij zijn functie als afdelingshoofd om zich meer te kunnen richten op de klinische taken, het onderwijs en het onderzoek.

 

lees verder via onderstaande links

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2019/koninklijke-onderscheiding-voor-neurochirurg-prof-dr-j-a-grotenhuis

https://www.arnhem.nl/actueel/Persberichten/Andre_Grotenhuis_benoemd_tot_Ridder_in_de_Orde_van_de_Nederlandse_Leeuw