Drs. K. van Baarsen gepromoveerd

Drs. Kirsten van Baarsen is op 4 juli gepromoveerd aan de Radboud Universiteit, haar proefschrift heeft als titel “The anatomical substrate of cerebellar mutism – back to basics”.

Promotor: prof. dr. André Grotenhuis
Copromotor: dr. Michiel Kleinnijenhuis en dr. Anne-Marie van Cappellen van Walsum

 

Hieronder de tekst zoals weergegeven op de website van Radboudumc (bron klik hier)

 

Ruim dertig procent van de kinderen die geopereerd zijn aan een tumor in de kleine hersenen, kan enkele dagen na de operatie niet praten. Deze kinderen leiden aan Cerebellair Mutisme. Ze begrijpen wel wat anderen tegen ze zeggen maar kunnen zelf niet praten. Dat is verschrikkelijk voor zowel het kind als de ouders, zeker tijdens deze periode van grote angst en onzekerheid. Bovendien leidt Cerebellair Mutisme vaak tot ernstige cognitieve en psychologische problemen op de lange termijn.

De functies van taal en spraak zijn toegeschreven aan de linker hersenhelft. De rol die de kleine hersenen hierin spelen is nog steeds onduidelijk. Kirsten van Baarsen heeft de hersenbanen in kaart gebracht die mogelijk verband houden met het ontstaan van Cerebellair Mutisme.

Deze kennis draagt bij aan een beter begrip van de aandoening en zorgt zo voor betere uitleg aan familie en aan paramedici die het kind behandelen tijdens de revalidatie. Kennis over de betrokken hersenbanen geeft ook nieuwe aanknopingspunten voor verder onderzoek op gebied van medicatie en genetica. Bovendien kan het leiden tot hernieuwde chirurgische inzichten