Traumatisch schedel-hersenletsel onder de loep

Traumatisch schedel-en hersenletsel (TBI) krijgt niet de aandacht die het verdient als ziektebeeld, zegt arts-onderzoeker van de neurochirurgie Hugo den Boogert. Samen met zijn team werkt hij nu mee aan een groot Europees project om meer inzicht te krijgen in traumatisch schedel- en hersenletsel (Center-TBI).

De feiten doen duizelen: jaarlijks krijgen 2,5 miljoen mensen in Europa te maken met een traumatisch letsel aan het hoofd, een miljoen wordt daarvoor in het ziekenhuis opgenomen, 75.000 sterft. De verwachting is dat het aantal nieuwe gevallen (incidentie) onder met name kinderen en ouderen komende jaren alleen maar zal toenemen. De gevolgen van een dergelijke letsel op de lange termijn worden vaak onderschat. Om meer inzicht te krijgen in dit ziektebeeld is het Center-TBI-project gestart waaraan meer dan zestig centra in Europa zullen meedoen en in totaal 5.500 patiënten worden onderzocht. Hugo is projectleider vanuit het Radboudumc.

 

Unieke Europese samenwerking
Met een grote subsidie van de Europese Unie is nu bijna 1.5 jaar geleden gestart met de Center-TBI studie en vandaag de dag hebben al meer dan 1800 patiënten en familie door heel Europa toestemming gegeven hieraan te willen deelnemen. Dit betekent dat alle informatie rondom hun ziekenhuisopnames anoniem wordt verzameld en ze gevraagd worden tot een jaar na het incident vragenlijsten in te vullen en deel te nemen aan een telefonisch interview. Na 6 maanden komen ze een keer terug op de speciaal opgerichte Center-TBI poli in het RadboudUMC waar door een psycholoog uitgebreide neuropsychologische toetsing plaatsvindt om de nog resterende klachten goed in kaart te brengen. Al met al gaat dit ontzettend veel waardevolle informatie opleveren om zo te kunnen voldoen aan het doel van dit project: de zorg rondom patiënten met traumatisch letsel aan het hoofd te verbeteren. En dit beperkt zich niet alleen tot Europa, Center-TBI gaat de samenwerking aan met soortgelijke projecten in Amerika, Canada, Azië en Australië om zo wereldwijd dit veelvoorkomende ziektebeeld beter te karakteriseren en te behandelen.

Multidisciplinaire aandacht in het RadboudUMC
Veel afdelingen werken mee aan het Center-TBI onderzoek in het RadboudUMC en zijn tevens betrokken bij de zorg van deze patiënten waaronder de afdelingen SEH, de Intensive Care, Neurologie en Neurochirurgie. Hugo: ‘Het is een complex ziektebeeld met veel variatie in de oorzaak, ernst en mogelijke behandelingen. Er is weinig zicht op de precieze gevolgen. Mede door de variatie valt het eigenlijk niet onder een specifiek specialisme en missen er nog effectieve behandelingen. Ik denk dat deze multidisciplinaire aanpak de enige manier is om het ziektebeeld de aandacht te geven die het verdient en zo meer duidelijkheid te krijgen hoe we de patiënten het beste kunnen behandelen.’

Voor meer informatie over dit project kunt u kijken op de website van de Center-TBI studie door te klikken op onderstaande logo. Wilt u als patiënt, familie van een patiënt of mede-onderzoeker in contact komen met het onderzoeksteam? Mail dan naar [email protected].

bovenstaande tekst is voor een deel ook op 8 maart gepubliceerd op het intranet van Radboudumc