Fellow Vasculaire Neurochirurgie

Mijn naam is Doortje Engel, ik heb geneeskunde gestudeerd in Rotterdam, waar ik ook ben opgegroeid. Tijdens de studie heb ik onderzoek gedaan naar traumatisch schedelhersenletsel voor mijn Master of Neuroscience en later PhD. Na de studie ben ik in 2008 naar Duitsland en Zwitserland gegaan om mijn opleiding tot neurochirurg te volgen. Tijdens mijn opleiding heb ik de neurochirurgie in volle breedte kunnen doen, en research gedaan binnen verschillende gebieden van de neurochirurgie (trauma, schedelbasis, endoscopische en microchirurgische training, hydrocephalus). In deze fase heb ik grants aangevraagd en gekregen voor de volgende projecten, in 2012 Principal investigator “mild traumatic brain injury” in St. Gallen (CTU Kanton St. Gallen, Olga Mayenfisch Stiftung), in 2016 Tübingen Programm for the promotion of Women in Research, en in 2017 Principal investigator “Nicht-invasive Diagnostik zur Abklärung von idiopathischen Normaldruckhydrocephalus mittels fNIRS, ONSD und PC-MRI (AKF Angewandte Klinisch Forschung, Universität Tübingen).
Naast klinische en wetenschappelijke werkzaamheden heb ik de opleiding management in de gezondheidszorg gevolgd, en het MBA diploma behaald in 2011. Verder ben ik copromotor van 4 studenten voor hun afstudeeronderzoek (“Doktorarbeit”) in Tübingen.

Momenteel ben ik per 1 oktober 2017 in Nijmegen werkzaam als fellow in de vasculaire neurochirurgie, omdat ik hier de kans heb om zowel endovasculaire als microchirurgische technieken te leren. Ik denk dat het beheersen van beide benaderingen een meerwaarde heeft om de neurovasculaire patient de beste behandeloptie te kunnen aanbieden. Nijmegen is een van de weinige centra in Europa waar je deze combinatie tegelijk kunt leren (opleiders dr. J. de Vries en dr. J. Boogaarts). Mijn passie voor vasculaire neurochirurgie ontdekte ik tijdens het Cranial Observership in Montreal, Canada (Prof. Bojanowski, CHUM)

Opleiding: Neurochirurgische Universitätsklinik Heidelberg (prof. A. Unterberg), , Inselspital Bern (prof. A Raabe), Kantonsspital St. Gallen (prof. G. Hildebrandt), Neurochirurgische Universitätsklinik Tübingen (prof. M. Tatagiba)

Aandachtsgebieden:
– Cerebrovasculaire chirurgie en endovasculaire behandeling van Aneurysmata, AVM’s en andere complexe vasculaire afwijkingen
– Hydrocephalus (met name NPH en IIH)