RAMS Summerschool Neurochirurgie

Op 11 en 12 juli organiseert Radboud Annals of Medical Students (RAMS) samen met het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen (NCCN) een tweedaagse Summer School Neurochirurgie.

Aan de Summer School doen 25 gemotiveerde studenten mee die een medische studie volgen aan de Radboud Universiteit (Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen, Medische Biologie en Psychologie). Zij zijn door een selectieronde gekomen waarbij ze werden beoordeeld op hun motivatie voor medisch onderzoek. Zowel bachelor- als masterstudenten nemen deel.

RAMS is het eerste medisch-wetenschappelijke tijdschrift in Nederland dat gemaakt is door studenten voor studenten. Naast het uitgeven van een medisch journal organiseert RAMS ook symposia, workshops en Summer Schools, met als doel de medisch student te introduceren in de wereld van medisch onderzoek en studenten te motiveren daaraan deel te nemen. In de zomer van 2015 werd er een succesvolle Summer School georganiseerd in samenwerking met de afdeling Maag- Darm- en Leverziekten (MDL) van het Radboudumc.

De ambitie voor dit jaar was samen te werken met een discipline waar de medische student niet veel mee in aanraking komt gedurende het reguliere curriculum. Aangevuld met een fascinerende praktijk en de toegevoegde waarde voor iedere breed geïnteresseerde student is Neurochirurgie bij uitstek geschikt. Daarnaast is het NCCN zich zeer bewust van zijn academische taakstelling en zijn stafleden, specialisten en onderzoekers, bevlogen om hoogwaardig medisch onderwijs te geven aan studenten met een medische achtergrond. Ook bedrijft het NCCN innovatief onderzoek op uiteenlopende gebieden waarin studenten tijdens deze Summer School geïntroduceerd worden.

De deelnemers zullen een intensief programma volgen waarbij zij, na een introductie in de wereld van Neurochirurgie van afdelingshoofd prof. dr. Bartels, onderwijs krijgen in onder andere neuroanatomie, neurovasculaire chirurgie, segmentatie van neuroanatomie en neuro-oncologische 3D-visualisatie met behulp van geavanceerde computerprogramma’s. Op de tweede dag wordt er stilgestaan bij kinderneurochirurgie, de bijbehorende operatietechnieken (onder andere 3D-planning) en de functionele neurochirurgie. Aan het einde van de Summer School schrijven deelnemers een kort review over een onderwerp naar keuze, nadat ze nog eens zijn ingeleid in het systematisch literatuuronderzoek doen. De Summer School wordt besloten met een pitch van de reviews en een borrel.

Met deze Summer School zal er een brug gevormd worden tussen het NCCN en studenten, waarmee we de student enthousiast zullen maken voor de discipline Neurochirurgie en voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek in de Neurochirurgie.

RAMS Summer School-organisatoren zijn Barof Sanaan, Jules Janssen Daalen, Daan Viering en Jill Martens.

Het programma kunt u downloaden door te klikken op onderstaande foto